Można tam zostawić świąteczne potrawy, gotowe dania, ciasta, wędliny czy owoce. Jedzenie, które oddamy ma być świeże, ma zawierać skład i datę jego przygotowania.
- To musi być jedzenie, które sami chcielibyśmy zjeść. W Jadłodzielni dostępny jest regulamin w jaki sposób to jedzenie powinno być przechowywane i co możemy a czego nie możemy zostawiać. Więcej jedzenia marnują gospodarstwa domowe. Róbmy wszystko, żeby tak nie było-mówi Prezes PGK- Małgorzata Bzówka.
Jadłodzielnia Podziel/Poczęstuj jest otwarta 7 dni w tygodniu 24 godziny na dobę. Jedzenie można też przynosić do Spichlerza Brata Alberta znajdującego się w północnej części miasta przy kościele św. Brata Alberta w Zamościu na ul. Dembowskiego 24 . Z obu punktów mogą korzystać osoby, które jedzenia mają za dużo jak i tacy, którzy maja go nieco mniej.