- Oceniamy grzyby już od maja, od kiedy rozpoczął się sezon grzybowy. Były też przypadki w kwietniu kiedy przynoszono nam te pierwsze gatunki. Osoby, które nas odwiedzały prosiły o poinformowanie ich jaki jest gatunek grzyba, który mieli ze sobą i potwierdzenie lub zaprzeczenie czy mogą spożyć przyniesiony okaz czy też nie- mówi grzyboznawca i Kierownik Sekcji Oświaty zdrowotnej i Promocji Zdrowia w Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Zamościu- Jadwiga Poświatowska.
- Grzybiarze przynosili dotąd różne grzyby. Niektóre były mylone z opieńkami. Były gatunki, które nie nadają się do spożycia a osoby, które je przyniosły uważały, że od dawna ktoś je te grzyby i one też mogą - dodaje Jadwiga Poświatowska.
Z grzybami do sanepidu można przyjść na tygodniu w godzinach od 7.30 do 15.05 . Porady są prowadzone do końca października.