- Warto wziąć udział w tym konkursie nie tylko z uwagi na samą przyjemność uczestnictwa i na nagrody. To jest też taki moment, w którym możemy przejrzeć receptury, zeszyty swoich babć ale mogą to być też zapiski dziadków i pradziadków. Każdy z nas pewnie posiada takie receptury typowe dla naszego rodzinnego gniazda, wielopokoleniowe . Nagrodzone wypieki, dania ciepłe i nalewki zostaną oznaczone certyfikatem- informuje Kierownik Działu Artystyczno- Organizacyjnego Zamojskiego domu Kultury- Joanna Bilska- Pawłowska.
Celem konkursu jest kultywowanie i odtworzenie potraw kuchni narodów, które kształtowały kulturę kulinarną Zamościa i Roztocza, podnoszenie atrakcyjności turystycznej Zamościa i Roztocza, promowanie producentów żywności i regionalnych potraw, promocja i dokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych w tradycji, od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Konkurs przeprowadzony będzie w kategorii: wyroby gastronomiczne, wypieki i nalewki. Karty zgłoszenia do konkursu należy dostarczyć do 28 maja. Szczegóły na stronie internetowej ZDK.