Można tam zostawić świąteczne potrawy, gotowe dania, ciasta, wędliny czy owoce. Warto dodać, żeby jedzenie, które oddamy , było świeże i zawierało skład i datę jego przygotowania.
- To musi być jedzenie, które sami chcielibyśmy zjeść. Jest regulamin mówiący o tym co możemy a co nie możemy zostawiać. Dowiemy się z niego również w jaki sposób to jedzenie ma być przechowywane, przygotowywane i oddawane. Najwięcej marnują jedzenia gospodarstwa domowe. Zróbmy wszystko, żeby się to jedzenie nie marnowało- mówił Prezes Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej w Zamościu- Małgorzata Bzówka.
- Staramy się nie marnować żywności więc oddajemy, dzielimy się nim z innymi- mówi Prezydent Zamościa- Andrzej Wnuk.
Jadłodzielnia jest otwarta 7 dni w tygodniu 24./ godziny na dobę. Jedzenie można też przynosić do Spichlerza Brata Alberta znajdującego się w północnej części miasta przy kościele św. Brata Alberta w Zamościu na ul. Dembowskiego 24 . Z obu punktów mogą korzystać osoby, które jedzenia mają za dużo jak i tacy, którzy mają go nieco mniej.
Zobacz też:
Świąteczna iluminacja na Wieży Trynitarskiej w Lublinie