zamość

i

Autor: https://pixabay.com/pl

Zdrowie

Czym zajadać się jesienią by być zdrowym. Ciepłe śniadania i produkty z witaminą C

2023-11-21 8:47

Coraz niższa temperatura za oknem nie pozostaje obojętna dla naszego zdrowia. Przewianie czy przemarznięcie może skończyć się na dla nas przeziębieniem. Aby tego uniknąć warto tak zbilansować dietę aby nasz organizm nie był wychłodzony i miał wystarczające ilości witaminy C , która zapewni nam odporność.

- Nasz organizm w okresie jesiennym jest  narażony na utratę ciepła dlatego zaleca się przed wyjściem z domu  spożywanie pierwszego śniadania  w formie ciepłej ciepłej. Powinniśmy również jadać więcej kiszonek- na przykład  ogórki kiszone, kapustę, buraczki czy rzodkiewkę- które dostarczają nam więcej witaminy C -mówi Magdalena Wcisło- Kierownik i Dietetyk w Dziale Żywienia Zamojskiego Szpitala Niepublicznego.

Bieg przełajowy Cross Country w Bydgoszczy! Wielkie ściganie w Myślęcinku

- Dobrym śniadaniem w formie ciepłej mogą być na przykład jajka ciepłe w koszulkach, jajka sadzone czy jajecznica. Na ciepłe śniadanie możemy też przygotować parówki z wody. Warto jeść też zupy mleczne, zupy owsiane na przykład z miodem i z dodatkiem suszonych owoców czy żurawiny. To bardzo pożywne i bardzo smaczne śniadanie - dodaje Magdalena Wcisło- Kierownik i Dietetyk w Dziale Żywienia Zamojskiego Szpitala Niepublicznego.

Na obiad warto ugotować zupy z sezonowych warzyw, które dostarczą nam wiele witamin oraz mikro- i makroelementów potrzebnych naszemu organizmowi szczególnie o tej porze roku. Nie można zapomnieć o cebuli i czosnku.​ Warto też pić duże ilości fermentowanych napojów mlecznych, takich jak kefiry czy jogurty.

Zobacz też:

Zimna woda i intensywne opady śniegu. Morsy z województwa lubelskiego były zachwycone pogodą