- Nasz organizm w okresie jesiennym jest narażony na utratę ciepła dlatego zaleca się przed wyjściem z domu spożywanie pierwszego śniadania w formie ciepłej ciepłej. Powinniśmy również jadać więcej kiszonek- na przykład ogórki kiszone, kapustę, buraczki czy rzodkiewkę- które dostarczają nam więcej witaminy C -mówi Magdalena Wcisło- Kierownik i Dietetyk w Dziale Żywienia Zamojskiego Szpitala Niepublicznego.
- Dobrym śniadaniem w formie ciepłej mogą być na przykład jajka ciepłe w koszulkach, jajka sadzone czy jajecznica. Na ciepłe śniadanie możemy też przygotować parówki z wody. Warto jeść też zupy mleczne, zupy owsiane na przykład z miodem i z dodatkiem suszonych owoców czy żurawiny. To bardzo pożywne i bardzo smaczne śniadanie - dodaje Magdalena Wcisło- Kierownik i Dietetyk w Dziale Żywienia Zamojskiego Szpitala Niepublicznego.
Na obiad warto ugotować zupy z sezonowych warzyw, które dostarczą nam wiele witamin oraz mikro- i makroelementów potrzebnych naszemu organizmowi szczególnie o tej porze roku. Nie można zapomnieć o cebuli i czosnku. Warto też pić duże ilości fermentowanych napojów mlecznych, takich jak kefiry czy jogurty.
Zobacz też:
Zimna woda i intensywne opady śniegu. Morsy z województwa lubelskiego były zachwycone pogodą