Zamość to miasto wielu wpływów kulinarnych. Każdy z narodów mieszkających tu przed wiekami wniósł własne smaki i potrawy do grodu hetmana. Obecnie w zamojskich restauracjach nadal można zjeść tradycyjne dania żydowskie, ormiańskie oraz polskie, wywodzące się z tego regionu.
Kuchnia Roztocza, dawna i współczesna, czerpie z darów natury roztoczańskich pól, lasów i rzek. Tradycyjne dania są proste, ale w swej prostocie wyborne. Bazują na ziemniakach, kaszy gryczanej, grzybach, kapuście oraz na produktach lokalnych.
Polecamy zaglądać do miejsc serwujących dania regionalne i próbować smaków, które znajdziemy tylko tutaj. Warto je też przyrządzać i inspirować się nimi w swojej prywatnej kuchni.
Na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się kilkadziesiąt przysmaków z Zamościa, Roztocza i całego regionu Zamojszczyzny! I to o nie głównie pytamy w naszym QUIZIE.
Spróbujcie zdobyć komplet punktów!
Polecany artykuł: