zamość

i

Autor: Wioletta Sawa

Zamość: Za nami 26. Jarmark Hetmański. Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem [WIDEO]

2020-09-21 15:42

Było kolorowo, smacznie i tradycyjnie. Miłośników dobrego jadła cieszyły stoły zastawione tradycyjnymi wytworami a zwolenników zakupów cieszyły stoiska z wytworami rękodzielniczymi. Były występy.

26. edycja Jarmarku Hetmańskiego za nami.  Dopisali wystawcy i zwiedzający.  Miłośnicy tradycyjnych wyrobów mieli w czym wybierać. Było rękodzieło, obrazy, starocie.  Dla ciała były tradycyjne potrawy z  naszego regionu,  a dla ducha-  występy.  Podczas dwóch dni jarmarku można było zobaczyć występy zespołów:   Capella All'antico, Zespół Pieśni i Tańca "Zamojszczyzna",  Trio Rodzinne Badachowie i Camerata Belfer. Ale Cantare, Maciejowa Kapela, Czerwone Korale.

Wybrano również najlepsze potrawy w ramach konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2020”, organizowanego przez Zamojski Dom Kultury i Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze”.

Poniżej protokół z konkursu:

Komisja konkursowa „Smaki Zamościa i Roztocza 2020” pracowała w składzie:

Marcin Sikora (Przewodniczący) – Szef Kuchni Hotelu Artis w Sitańcu

Damian Miechowicz - Prezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze"

Sylwester Kruk – restaurator, właściciel Restauracji Skarbiec Wina w Zamościu, oraz Karczma Zamojszczyzna w Sitańcu Wolica

Marek Gajewski – Inspektor w wydziale Turystyki i Promocji Urzędu Miasta Zamość

Victor Gora – znawca smaku z Francji

Podczas konkursu komisja stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym. Oceniła łącznie 53 (wyrobów gastronomicznych, wypieków i nalewek) i po głosowaniu zdecydowała się przyznać następujące nagrody:

W kategorii „Wyroby gastronomiczne”

3. miejsce: Pierogi jaglane z malinami – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia

2. miejsce: Gąska pod grzybkiem – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze - Budy

1. miejsce: Smalec mamusi – KGW w Szopinku

W kategorii „Wypieki”

3. miejsce: Gruszka a`la szarlotka – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia

2. miejsce: Chleb pszenny na liściach chrzanowych – Zespół Szkół Nr 1 w Krasnymstawie

1. miejsce: Dynia pod pierzyną – KGW w Szopinku

W kategorii „Nalewki”

3. miejsce: Likier z kwiatu czarnego bzu – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze - Budy

2. miejsce: Nalewka mirabelkowa – Norbert Kowalczuk - Zamość

1. miejsce: Pigwówka – Norbert Kowalczuk - Zamość

26. edycja Jarmarku Hetmańskiego trwała w dniach 19- 20 września.

26 Jarmark Hetmański w Zamościu