26. edycja Jarmarku Hetmańskiego za nami. Dopisali wystawcy i zwiedzający. Miłośnicy tradycyjnych wyrobów mieli w czym wybierać. Było rękodzieło, obrazy, starocie. Dla ciała były tradycyjne potrawy z naszego regionu, a dla ducha- występy. Podczas dwóch dni jarmarku można było zobaczyć występy zespołów: Capella All'antico, Zespół Pieśni i Tańca "Zamojszczyzna", Trio Rodzinne Badachowie i Camerata Belfer. Ale Cantare, Maciejowa Kapela, Czerwone Korale.
Wybrano również najlepsze potrawy w ramach konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2020”, organizowanego przez Zamojski Dom Kultury i Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze”.
Poniżej protokół z konkursu:
Komisja konkursowa „Smaki Zamościa i Roztocza 2020” pracowała w składzie:
Marcin Sikora (Przewodniczący) – Szef Kuchni Hotelu Artis w Sitańcu
Damian Miechowicz - Prezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze"
Sylwester Kruk – restaurator, właściciel Restauracji Skarbiec Wina w Zamościu, oraz Karczma Zamojszczyzna w Sitańcu Wolica
Marek Gajewski – Inspektor w wydziale Turystyki i Promocji Urzędu Miasta Zamość
Victor Gora – znawca smaku z Francji
Podczas konkursu komisja stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym. Oceniła łącznie 53 (wyrobów gastronomicznych, wypieków i nalewek) i po głosowaniu zdecydowała się przyznać następujące nagrody:
W kategorii „Wyroby gastronomiczne”
3. miejsce: Pierogi jaglane z malinami – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia
2. miejsce: Gąska pod grzybkiem – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze - Budy
1. miejsce: Smalec mamusi – KGW w Szopinku
W kategorii „Wypieki”
3. miejsce: Gruszka a`la szarlotka – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia
2. miejsce: Chleb pszenny na liściach chrzanowych – Zespół Szkół Nr 1 w Krasnymstawie
1. miejsce: Dynia pod pierzyną – KGW w Szopinku
W kategorii „Nalewki”
3. miejsce: Likier z kwiatu czarnego bzu – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze - Budy
2. miejsce: Nalewka mirabelkowa – Norbert Kowalczuk - Zamość
1. miejsce: Pigwówka – Norbert Kowalczuk - Zamość
26. edycja Jarmarku Hetmańskiego trwała w dniach 19- 20 września.