Pracownicy Stacji Sanitarno - epidemiologicznej w Zamościu co roku przypominają o zasadach dotyczących zbierania, przechowywania oraz spożywania grzybów. Choć w ostatnich latach w naszym regionie nie odnotowano przypadków zatruć, warto pamiętać, że nawet jadalne grzyby mogą zaszkodzić, jeśli nie są odpowiednio przygotowane lub spożywane w nieodpowiednich warunkach.
Grzyby są dość ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się ich spożywania dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym oraz osobom starszym. Również ci, którzy zmagają się z dolegliwościami układu pokarmowego, powinni zachować ostrożność. Ważny jest także sposób przechowywania grzybów.
Grzyby są dość ciężkostrawne i to też kwestia pory dnia ich spożycia, właściwego przechowywania w domu, bo tak jak nie zbieramy grzybów w plastikowe torby, pojemniki, to też trzymamy ich później w czymś takim. Staramy się je na bieżąco oczyścić i przygotować, żeby były spożywane jak najbardziej świeże — przypomina Anna Dziuba, specjalistka z sekcji oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Zamościu.
Jednym z najważniejszych elementów bezpiecznego spożywania grzybów jest sposób ich przyrządzania. Nie zaleca się smażenia grzybów, ponieważ w tej formie są one wyjątkowo ciężkostrawne. Dużo lepszym wyborem są duszone lub gotowane grzyby, które będą łagodniejsze dla naszego układu pokarmowego.
Pamiętajmy również, że w przypadku jakichkolwiek dolegliwości, takich jak bóle brzucha, nudności czy wymioty, które mogą pojawić się po zjedzeniu grzybów, należy niezwłocznie udać się do lekarza. Zatrucie grzybami może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, dlatego nie wolno tego bagatelizować.
Bezpieczeństwo ponad wszystkoGrzybobranie to nie tylko sposób na relaks, ale także na cieszenie się smakiem leśnych skarbów. Jednak, aby przyjemność z jedzenia grzybów nie przerodziła się w problem zdrowotny, pamiętajmy o przestrzeganiu zasad zbierania i przygotowywania tych darów lasu. Zbierajmy tylko te grzyby, które dobrze znamy, przechowujmy je w odpowiednich warunkach i starajmy się przygotować je możliwie świeżo, aby uniknąć nieprzyjemnych skutków.